A megfelelő plazmavágó kiválasztása

A megfelelő plazmavágó kiválasztása

By 9 min readPublished On: december 2, 2022

Plazmavágó

A plazmavágó egy olyan eszköz, amellyel különféle fémeket vághatunk szét egy generált ív segítségével. Az ilyen eszközöket különféle területeken használják, például fémmegmunkáló iparágakban és sürgősségi szolgáltatásokban. A plazmavágó eszközök egyre népszerűbbek otthoni használatra is, mivel egyre nagyobb kereslet van a hobbi barkácsolók részéről, akik szintén szét akarják választani és feldolgozni a fémeket és a fémlemezeket otthon. Végül egyetlen más eszköz sem képes olyan tisztán és gyorsan elválasztani és vágni a fémeket, mint egy plazmavágó, amely a Flex eszközökkel ellentétben tiszta széleket hagy maga után.

Hogyan működik a plazmavágó?

A plazmavágó fő részei a földkábel, az áramforrás, a kézidarab, a hűtő, valamint a sűrített levegő és a tápegység. A plazmavágó ezek segítségével hozza létre a nemfogyó elektróda és a munkadarab közötti elektromos ívet. A vágás azonban akkor történik meg, amikor a plazmavágó sűrített levegője óriási melegedést hoz létre, és energiája közvetlenül hővé alakul, amellyel olyan fémeket, mint például acél, rozsdamentes acél, alumínium, réz, öntvények, festett felületek stb. vágni lehet.

Miben különböznek egymástól a plazmavágók?

Számtalan vágóeszközt található a piacon, amelyek a feszültség, a vágási áram, valamint a különféle gyújtási típusok, pl. a HF magas frekvenciájú érintkezés nélküli gyújtás, az érintkezési (kontakt) gyújtás és az alacsony frekvenciájú gyújtás különböztet meg egymástól. Időközben számos kombinált eszköz is forgalomba került, amelyek a plazmavágás mellett a TIG hegesztést is képesek elvégezni.

Általános szabály, hogy minél erősebb az eszköz árama, annál jobb a vágási teljesítmény, amely 1 mm és 40 mm között lehet. Az egyes plazmavágók  CNC-vel kombinálva is használhatók.

Hol használják a plazmavágókat?

A plazmavágókat elsősorban az iparban, a különféle fémek vágására és a mentőszolgálatban használják. Gépi vagy  kézi plazmavágókat vannak, az utóbbiak a mentési műveletek során kerülnek bevetésre, ahol a plazmavágó jobb alternatívát kínál mint a lángvágó, mivel a mentésre szoruló emberek közelében is használható.

Plazmavágás „pilot” ívgyújtással

A plazmavágó íve számos módon meggyújtható. Már említettük a nagyfrekvenciás (HF) gyújtást, az érintkezéses (kontakt) gyújtást és az alacsony frekvenciájú gyújtást, de még van a HF gyújtásnak egy változata, ezt „pilot” ívgyújtásnak nevezzük.

A „pilot” ív kiegészítő ívként szolgál, amelyet a plazmavágás során a fő ív előtt meggyújtanak. A „pilot” ív gyújtásával a levegő ionizálódik, ezáltal vezetőképessé válik, és kapcsolatot teremt a munkadarabbal. Egyrészt a „pilot” ív előkészíti az utat a fő ív érintés nélküli gyújtásához, másrészt a nem vezetőképes szennyeződéseket, például festéket, a rozsdásodást stb. leégeti.

Melyik plazmavágó lenne a legmegfelelőbb számomra?

A plazmavágó  kiválasztásakor először a legfontosabbat érdemes mérlegelni, azaz  hogy milyen anyagok feldolgozásához  szeretné használni. Másodszor oda kell figyelnie arra is, hogy csak vágási, vagy hegesztési munkákat is akar-e végezni vele. Ha mindkét kérdésre megvan a válasz, akkor vásárolhat vagy egy „tiszta” plazmavágót, vagy egy kombinált készüléket. (2in1 plazmavágó és TIG hegesztőgép).

Ha már tudja, hogy milyen vastagságú anyagokkal fog dolgozni, akkor dönthet a készülék vágási képességéről is. Tehát ha tudja, hogy csak a vékonyabb fémlemezekhez fogja használni, akkor elegendő egy 12 mm – es vagy 45a vágási képességű modell. De ha vastagabb anyagokat szeretne vágni, akkor ennek megfelelően nagyobb vágási képességű eszközt kell választania.

IPOTOOLS plazmavágók

Ajánlatunkban a jól bevált IPotools márka minőségét találja meg. Plazmavágóink közül egyaránt választhat a vékonyabb és a vastagabb anyagokhoz, valamint  kombinált eszközöket is. Vessen egy pillantást a kínálatunkra! Ha bármilyen kérdése van, e -mailben vagyunk elérhetőek a nap bármely szakában.

IPOTOOLS plazmavágók és kombinált eszközök

A plazmavágó használata

Ez a szakasz bemutatja a plazmavágóval való munka alapjait, és annak működtetését. Soha ne feledje, hogy ezek a használati utasítások az RF gyújtású plazmavágókra vonatkoznak, és kezdőknek szólnak. Az Ipotools CUT-50 plazmavágó videójával kezdjük:

A plazmavágó használata

Ez a szakasz bemutatja a plazmavágóval való munka alapjait, és annak működtetését. Soha ne feledje, hogy ezek a használati utasítások az RF gyújtású plazmavágókra vonatkoznak, és kezdőknek szólnak. Az Ipotools CUT-50 plazmavágó videójával kezdjük: [VIDEO]

BEKAPCSOLÁS

Csatlakoztassa a kompresszor légtömlőjét a sűrített levegő bemeneti nyílásához. Ezután csatlakoztassa az égőkábelt és a földkábelt az eszközhöz, az ábra szerint. Kapcsolja be a kompresszort, és állítsa be a maximális nyomásra.

BEINDÍTÁS

Tartsa a fáklyát legfeljebb 2 mm magasan  a munkadarab fölött, a vágás kiindulási pontján, és nyomja meg a fáklya indítógombját. Ha az ív 2 másodpercen belül nem gyullad meg, akkor újra meg kell nyomnia az indítógombot.

MEGJEGYZÉS: Ha a meggyújtás előtt nem tartja meg a megfelelő távolságot a munkadarabtól, akkor károsodhat a fúvóka.

VÁGJUNK A (MUNKADARAB) KÖZEPÉBE

Tartsa a fáklyát 2 mm magasan a munkadarab fölött 90 fokos szögben. Nyomja meg a fáklya indítógombját, és várja meg, amíg az ív behatol az anyagba. Amint az ív behatol az anyagba, 90 fokos szögben kell tartania a fáklyát az anyaghoz, és megfelelő vágási sebességgel kell mozgatnia azt.

MEGJEGYZÉS: Ha  középen kezdjük a  munkadarab vágását, ez sokkal jobban  megviseli a fúvókát, mint a szélről indított vágás.

A MUNKADARAB SZÉLÉTŐL INDÍTOTT VÁGÁA

Tartsa a fáklyát 90 fokos szögben 1 mm-re a munkadarabtól és gyújtsa meg az ívet. Amint az ív meggyullad, fordítsa a fáklyát az anyaghoz 90 fokos szögben, és ésszerű vágási sebességgel mozgassa azt a kívánt irányba.

VÁGÁSI SEBESSÉG

Mozgassa a fáklyát a megfelelő sebességgel úgy, hogy a plazmasugár behatoljon a munkadarabba. Először végezzen egy teszt vágást a megfelelő vágási sebesség kitapasztalásához. Vegye figyelembe, hogy ha a vágási sebesség túl lassú, akkor a hézag túl széles lehet a túlzott hő miatt, de ha túl gyors, akkor az ív nem tud behatolni a munkadarabba.

MEGJEGYZÉS: Javasoljuk, hogy gyorsan és nagy árammal vágja le a munkadarabot.

A vágás után

A vágás után a gáz továbbra is áramlik, de az ív már nem látható. Ez teljesen normális, mivel az eszközt legalább 3 percig bekapcsolva kell hagyni, hogy a ventilátor megfelelően lehűtse az elektronikát. Amint a plazmavágó lehűlt, húzza ki a tápkábelt az áramforrásból, hogy az eszköz ne sérüljön rövidzárlat esetén, és tárolja tiszta és száraz helyen a műhelyben.

MEGJEGYZÉS: Ha a plazmavágót először használja, akkor érdemes hagyni, hogy a gáz körülbelül 10 másodpercig áramoljon a vezetékekben, és eltávolítsa az esetleges szennyeződéseket.

MEGJEGYZÉS: Vágja le gyorsan a munkadarabot úgy, hogy kevesebb hő keletkezzen az anyagban, így az kevésbé károsodik.

MEGJEGYZÉS: Ne hagyja, hogy az ív feleslegesen égjen, mivel ez növeli a fúvóka, az elektróda és a diffúzor kopását.

MEGJEGYZÉS: A rossz állapotú fúvókákat és elektródákat azonnal ki kell cserélni.

MEGJEGYZÉS: Mindig jó állapotú és tiszta fúvókával és elektródával kezdje meg a munkát.. A fúvókában lévő lyuknak szabadnak és tisztának kell lennie, és nem lehet rajta salak. Tisztítsa meg a szennyezett fúvókákat és az elektródákat a tartozék  salakkalapáccsal és kefével.

Védőeszközök a plazmavágáshoz

A plazmavágás során mindig viseljen megfelelő védőruházatot, kesztyűt, és cipőt, és fordítson megkülönböztetett figyelmet a szeme védelmére! Az arc és a szem védelme érdekében mindig olyan hegesztőpajzsot használjon, ami megfelel az összes biztonsági előírásnak.