MIG hegesztőgép

Melyik MIG/MAG hegesztőgép a legmegfelelőbb számomra?

Melyik MIG/MAG hegesztőgép a legmegfelelőbb számomra?

By 6 min readPublished On: november 7, 2022

Ha már régóta gondolkodik egy MIG/MAG hegesztőgép vásárlásán, ez a rövid útmutató segíteni fog, hogy kiválaszthassa az Ön számára legmegfelelőbbet. Röviden összefoglaljuk az IPOTOOLS márkájú MIG/MAG készülékek közötti különbségeket. Így megkönnyítjük a döntést, melyiket vegye meg, hogy végül elégedett is legyen a döntésével.

Kezdjük az alapokkal. A MIG/MAG hegesztés egy olyan hegesztési eljárás, amely hegesztőhuzal hozzáadásával történik, védőgáz atmoszférában. Ez a legelterjedtebb és legegyszerűbb hegesztési eljárás, így kezdőknek és profiknak egyaránt remek választás. Mindegyik IPOTOLS MIG/MAG készülék egyben inverter is, így  MMA hegesztést is lehetővé tesz, (elektródával). Mindegyik készülék mellé adunk egy kábelt és egy elektródatartót is.

Mire érdemes figyelni MIG/MAG hegesztőgép vásárlásakor

Milyen erős a gép – Minden IPOTOOLS MIG/MAG készülék nevében már szerepel a teljesítménye vagy a maximális hegesztési áramerőssége. Ezek fontos adatok, mivel különböző vastagságú anyagokat különböző amperrel hegesztenek. A főszabály az, hogy kb. 40 Amper szükséges 1 mm vastag anyaghoz. Például: Ha 5 mm-es csöveket akarunk hegeszteni, 100-200 Amper hegesztőáramra lesz szükségünk. Nagyobb vastagság esetén a jobb teljesítmény érdekében 200 Amper feletti hegesztésre alkalmas készülékeket javaslunk.

Alumíniumhegesztés – Az alumíniumhegesztés az egyik legkényesebb hegesztési eljárás, mivel a hegesztés során el kell távolítanunk az alumínium-oxidot. Az alumínium bármilyen MIG géppel hegeszthető, csak huzalvezető teflonra van szükség és U-profilú tológörgőre, valamint alumínium huzal és tiszta argon gáz is kell még a használatához. A legjobb eredményt legegyszerűbben kettős impulzus alkalmazásával lehet elérni a MIG eljárással történő alumíniumhegesztés során.

Hegesztés gázzal vagy anélkül – Minden IPOTOOLS MIG gép lehetővé teszi a hegesztést gázzal; vagy gáz nélkül, de FLUX huzallal. Javasoljuk a hegesztést védőgáz atmoszférában végezni, ami jobb eredményt biztosít. A FLUX huzalhegesztés akkor jöhet szóba, ha nem áll rendelkezésre védőgáz. Gázhegesztéshez nyomáscsökkentő reduktorra van szükség. Reduktoraink teljesen szabványosak, és minden 21,8 x 1/14 “menetes palackhoz alkalmasak.

„Synergic” funkció – Jobb és szebb varratok készíthetők, ráadásul könnyebben, ha a készüléken van „Synergic” funkció. Ez azt jelenti, hogy csak a huzal vastagságát és a hegesztéshez használt gázt kell beállítani. A készülék automatikusan korrigálja az egyéb beállításokat az optimális szintre, ezzel segítve a könnyebb és gyorsabb hegesztést. Természetesen a beállításokat Ön is tetszés szerint módosíthatja, ha nem felel meg Önnek.

Az IPOTOOLS-nál jelenleg 6 féle különböző MIG/MAG készülékünk van. Vessünk egy rövid pillantást a köztük lévő különbségekre.

MIG-160ER

A MIG-160ER a belépő MIG/MAG hegesztés világába, de ez ne tévesszen meg bennünket, a készülékkel kiváló és gyönyörű varratokat érhet el vele, különösen 5 mm vastagságú csövek esetében. A praktikusan kicsi és hordozható készülék, 160 Amperig teszi lehetővé a hegesztést, közbenső hűtés nélkül pedig folyamatosan 125Amperen-en tudjuk használni. Ezzel a géppel legfeljebb 0,9 mm átmérőjű hegesztőhuzallal hegeszthet, és 100 mm-es orsón (D100 modell) lévő huzalokat használhat. Mindenekelőtt könnyen használható, és azoknak is megfelelő, akiknek csak időnként kell hegeszteni valamit. Egy darab 0,8 mm átmérőjű töltött (FLUX) vezetéket tartalmazó tekercset is adunk mellé.

MIG-185R

A MIG-185R egy kiváló minőségű hegesztőgép. A MIG-160ER-rel ellentétben vastagabb, legfeljebb 1,0 mm átmérőjű hegesztőhuzallal is hegeszthet. Lehetővé teszi a hegesztést 200 mm-es huzaltekerccsel is, (D200) és EURO égőcsatlakozással is rendelkezik.

Ezenkívül a MIG-185R jobban állítható, és akár 185Amperes hegesztést is lehetővé tesz. Folyamatosan hegeszthetünk 132Amperen, és még nagyobb amper esetén sem lesz szükség közbenső hűtésre a legtöbb esetben.

Ezzel a készülékkel könnyedén hegeszthet minden anyagot kb. 5 mm vastagságig. Természetesen lehet vastagabb is, de akkor kicsit tovább tart a munkadarab előkészítése.

MIG-185SYN

A MIG-185SYN készülék a MIG-185R továbbfejlesztett modellje. Minden funkció és műszaki jellemző megegyezik, kivéve, hogy ennél a készüléknél lehetőség van a „Synergic” funkció használatára, amely automatikusan elvégzi a legoptimálisabb beállításokat, és így jelentős mennyiségű munkát takaríthatunk meg.

MIG-225SYN

A MIG-225SYN hegesztőgép a MIG-185SYN továbbfejlesztése. Ez az erősebb modell már akár 1,2 mm átmérőjű huzallal történő hegesztést is lehetővé tesz. Azoknak ajánljuk, akik esetenként 6 mm vastagságú anyagokat is hegesztenek.

Szinergikus funkcióval is rendelkezik a készülék, ami nagyban megkönnyíti a beállításokkal járó munkát.

MIG-250

A MIG 250 egy már egy nagyon nagy teljesítményű készülék, de azért szintén könnyen használható. Digitális kijelzője nincs, csak forgatógombjai vannak. Egyaránt lehetővé teszi a vékonyabb és vastagabb anyagok hegesztését. 250 Amperig hegeszthetünk vele, ami minden hobbi és professzionális projekthez elegendő. 160 Amperig használható a készülék időszakos hűtése nélkül is.

MIG-210DP

Ennek a készüléknek a legnagyobb előnye a PULSE és DOUBLE impulzus funkciókat is használhatjuk, amely lehetővé teszi az alumínium olyan könnyű hegesztését, mintha TIG módszert használna. A készülék már rendelkezik előre beállított funkcióval az alumínium hegesztéséhez.

Fejlettebb LCD képernyővel és „SYNERGIC” funkcióval is rendelkezik.

A készüléket mindenkinek ajánljuk, aki szeret játszani a beállításokkal és a lehető legjobb hegesztési minőséget akarja elérni, illetve mindazoknak, akik alumíniumot szeretnének MIG módszerrel hegeszteni.