A TIG hegesztés alapjai

A TIG hegesztés alapjai

By 10,2 min readPublished On: október 8, 2021

A TIG HEGESZTÉS

A következő cikkben a TIG hegesztés alapjairól fogunk írni, hogy hogyan lehet minőségi és homogén varratokat hegeszteni.

Mivel fontos számunkra, hogy minden hegesztő inkább először a TIG hegesztés alapjaival ismerkedjen meg, és csak utána a többi hegesztési módszerrel. Így kezdés előtt fontosak a következők:

  • A hegesztőgép beállítása
  • A munkaterület előkészítése
  • Biztonságos munkaterület és munkaeszközök
  • A megfelelő hegesztési töltőanyagok előkészítése
  • A megfelelő védőgáz kiválasztása
  • A wolfram elektródák kiválasztása. Fontos a helyes átmérő, típus és csiszolási módszer figyelembevétele.
  • A TIG égő előkészítése
  • Hegesztés váltokozó árammal

A fent feljegyzet témákról hamarosan honlapunkon bővebb leírások is találhatók lesznek, így ajánlom, hogy oldalunkat rendszeresen kövessék.

Az első TIG hegestésre egy 2-3 mm vastagságú acélt ajánlunk. Ennél az elemnél és vastagságnál legkönnyebb az olvadékot eltéríteni és folyamatosan fejleszteni a hegesztési technikát.

A bemutatás során egy 2 mm vastagságú acélt használtunk. A hegesztőgépet 60 A-ra állítottuk be és 1,6 mm átmérető elektródát és töltőanyagot használtunk.

  1. A TIG hegesztővel való munka elkezdése

Kötelező lépések a hegesztés előtt:

  • A hegesztett elemet tisztítsa meg, távolítson el minden festéket, rozsdát vagy egyéb oxidot a felszínről, valamint távolítsa el a galvanizált bevonatot. Ezek után az elemet zsírtalanítsa és a könnyeb hegesztés érdekében a hegesztendő éleket enyhén dörzsölje le.
  • Győződjön meg arról, hogy a hegesztés közben a hegesztő nem mozog.
  • Válassza ki a megfelelő töltőanyagot. Hegesztés előtt ajánlott a töltőanyagot egy ronggyal letörölni és zsírtalanítani.
  • A biztonságos munka jegyében fontos a megfelelő védelem is. Így minden hegesztéskor kötelező a hegesztőmaszk és kesztyű használata. Ezek mellet ajánlott még egy bőrkötény hordása és a megfelelő ruházat.
  1. Keresse meg a kényelmes pozíciót

A TIG-hegesztése során a wolfram elektróda és a hegesztési elem közötti körülbelül 2 mm-es távolságot kell tartani. Ez csak akkor lehetséges, ha megfelelő pozícióban vagyunk. A legjobb eredményeket általában ülve, a kezeket a hegesztőasztalon nyugtatva érhetjük el. Tudjuk hogy ez nem mindig megvalósítható, azért mégis próbálja megközelíteni. A felsőtestnek munkálat közben lazának kell lennie, és az alkaroknak stabil támasztékra van szükségük.

A TIG égő kábelét nem szabad megterhelni, ha lehet, akkor legyen a vállon átvetve, vagy részben a TIG égőt tartó kéz alkarja köré tekerve. Hegesztés közben maradjon nyugodt. Ha megerőltető fizikai aktivitás után hegeszt, megemelkedett szívveréssel, nehézlégzéssel, kiizzadva vagy kihűlve, akkor a hegesztés eredménye nem lesz az, amit elvár, vagyis amit normális körülmények között kapna.

  1. A TIG égővel való mozgás és szög

Az alábbi videóban bemutatjuk a TIG égő állásszögét, az adagolást és a hegesztőanyag hozzáadását. Az égőt egyenesen és egyenletesen mozgatjuk, a hegesztőanyag hozzáadásakor az égőt rövid időre megállítjuk, majd pedig folytatjuk.

A TIG-égőt a függőleges iránytól körülbelül 20 fokkal megdöntve kell tartani, úgy, hogy a wolfram elektróda a hegesztés irányába mutasson. Így az olvadék az égő előtt formálódik, és a hegesztőanyag hozzáadása is egyszerűbb.

A wolfram elektróda végét mindig az elektróda átmérőjének 1-1,5-szeresével kell távol tartani a hegesztési anyagtól. A mi példánkban egy 1,6 mm átmérőjű wolfram elektródát használtunk, a hegesztési vég eltolódása pedig körülbelül 2 mm. A hegesztés előtt érdemes egy próbamozgatást végezni, az égőt keresztbe vezetni, és meggyőződni arról, hogy a fényszög és a hegesztési tárgytól való távolság természetesen tartható, és hogy semmi sem zavarja a mozgást.

  1. A TIG hegesztés tanulása

Javasoljuk, hogy az ív acélon történő begyújtásával kezdje, mivel így gyorsan megtapasztalja, hogyan képződik az olvadék, és hogyan viselkedik a hegesztőív.

Ezután próbáljon meg az acéllemezre hegeszteni, töltőanyag használata nélkül. Ez segít megérezni, hogy miként mozog az ív és az olvadék, valamint gyakorolhatja, hogy az elektróda végét távol tartsa a hegesztőgyöngytől.

Amint ráérzett a dologra, próbálja meg a hegesztőanyag hozzáadását a fent leírt és az alábbi videón látható módon (ugyanaz a videó, mint korábban):

Az elektróda körülbelül 2 mm-re van a hegesztési elemtől. A védőgáz rövid átfúvása után a hegesztőív nagyfrekvenciás gyújtással begyújtásra kerül. Az égőt néhány másodpercig ugyanazon a ponton tartjuk, hogy az olvadék kialakulhasson. A kezdeti olvadék mérete vagy átmérője határozza meg a hegesztés szélességét. A nagy olvadékátmérő széles hegesztési varratot és nagy behatolást eredményez, míg a kis olvadékátmérő ennek ellenkezőjét, azaz keskenyebb hegesztési varratot és kisebb mélységű behatolást eredményez.

Az olvadék elejéhez, az égő elé helyezze a töltőanyagot. Az elemet lassan adagolja, hogy ne ragadjon, hanem azonnal megolvadjon. Így az olvadék hőmérséklete megmarad, és a hegesztési varrat nem lesz alulhűtött. A hozzáadandó anyagnak mindig a gázpajzsban kell lennie. Ez biztosítja, hogy a töltőanyag a hegesztési folyamat során végig a megfelelő hőmérsékleten van, ami megkönnyíti az olvadást és megakadályozza az oxidációt.

A hegesztés végén kapcsolja ki az égőt az égő gombjának elengedésével. Tartsa az égőt egy ideig a hegesztés vége fölött, amíg a végső gázáramlás meg nem szűnik. Ez biztosítja, hogy a hegesztési varrat lehűljön, mielőtt a levegőnek kiteszik levegő éri, és így megakadályozza a varrat oxidációját.

Az első kísérlet valószínűleg nem a tervek szerint fog sikerülni. Ugyanakkor rengeteg olyan dologra kell odafigyelni, amit valószínűleg nehéz lesz kezdetben jól kezelni. Azt javasoljuk, hogy lépésről lépésre tanuljon. Készítsen több egyforma munkadarabot, és szánjon rá elegendő időt. Azt is javasoljuk, hogy ne veszítse el türelmét, és minden egyes hegesztés után gondolja át, hogy mit kell javítani vagy megváltoztatni. A fő cél a szép hegesztés, a megfelelő kifolyás és áthatolás, valamint a megfelelő színű megjelenés.

Az ív hossza

Az ív hossza szabályozza a hegesztéshez hozzáadott hő mennyiségét. A TIG egy folyamatos áramú eljárás, a hegesztési áramot az ív hosszától függetlenül folyamatosan engedik a hegesztési varratra. Az ívhossz változtatásával a feszültséget változtatjuk, ami viszont növeli vagy csökkenti a hegesztéshez hozzáadott hőt.

A kezdőknél előfordul, hogy az elektródát távolabb tartják a hegesztési anyagtól, és így véletlenül túl sok hőt adnak a hegesztéshez. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy az elektróda távolsága a hegesztőtesttől az elektróda átmérőjének 1 és 1,5-szerese között legyen. Egy 1,6 mm-es elektróda esetében ez 1,6 mm és 2,4 mm között van.

A túlzott ívhossz megnehezíti az ív irányítását, és az elektróda nagyon felforrósodik. Gyakori, hogy a hegesztő keze megrándul, és az elektróda hozzáér az olvadékhoz. Ha az elektróda túl forró, az olvadékanyag hozzátapad. A hegesztést le kell állítani, az elektródát meg kell tisztítani és újra le kell csiszolni. Ha azonban az ívhossz megfelelő, a folyékony anyag nem tapad az elektródához, még akkor sem, ha megérintik.

Hegesztési méret és sebesség

A képen látható hegesztés kb. 4 mm széles, egyenes, és a hegesztés felső széle kb. 0,5 mm magas. A hegesztést körülbelül 1 mm/s sebességgel végeztük. A hegesztési sebesség valóban alacsonynak tűnik, és úgy tűnik, hogy így egy kis hegesztés végtelen sokáig tart, de az ilyen jellegű munka eredménye jó és mindenekelőtt biztató. Ha sikeres hegesztést végzett, és azt többször is meg tudja ismételni, akkor egyértelmű, hogy elsajátította a TIG-hegesztést.

Töltőanyag hozzáadása

Egy kezdő számára a hegesztőhuzal hozzáadása általában nagy problémát jelent. Gondoljon arra, hogy a hegesztőhuzalt hozzá kell adnia, miközben az elektróda eltolását, a sebességet és a több paraméter folyamatos ellenőrzését egyszerre kell fenntartania. Célszerű a drótot a fent leírt módon hozzáadni. Óvatosan kell bánni a hozzáadott huzal mennyiségével, mivel a túl sok hozzáadott anyag lehűlhet, ugyanakkor felhalmozhatja a hegesztési varratot.

Ajánlott, hogy a hegesztés első másodperceiben ne adjunk hozzá töltőanyagot. Miután az olvadék kialakult és a fáklya mozgásba lendült, szükség szerint cseppenként, érzéssel adagolja a drótot. Itt sok gyakorlásra van szükség, javasoljuk, hogy nézze meg a YouTube-on található számos, e témában készült videó egyikét.

Összegzés

Reméljük, hogy ez a néhány bekezdés segítségével legalább egy gyors betekintést nyerhetett a TIG-hegesztésbe. Jól tudjuk, hogy csak alapvető információkat adtunk meg, de a célunk az volt, hogy megválaszoljuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket. A TIG-hegesztést rendkívül széles körben használják.

A TIG-hegesztési felosztható:

– A hegesztési anyag szerint (acél, alumínium és alumínium-ötvözetek, titán, réz…).

– A hegesztés típusa szerint (felületi, szögletes, belső, perem…)

– A használt védőgáz szerint (argon, argon és hidrogén keverékei, hélium…)

A TIG-eljárás keményforrasztásra is alkalmazható (TIG-forrasztás). A TIG-forrasztás olyan eljárás, amelyben csak a töltőanyagot olvasztják meg, a hegesztőbetétet pedig nem. Tehát a töltőanyag olvadáspontja alacsonyabb, mint a hegesztett anyagé. De ez egy másik fejezet, amiről egy következő blogban fogunk írni…