A TIG HEGESZTÉS

A következő cikkben a TIG hegesztés alapjairól fogunk írni, hogy hogyan lehet minőséges és homogén varatokat hegeszteni.

Mivel fontos számunkra, hogy minden hegesztő inkább először a TIG hegesztés alapjaival ismerkedjen meg, és csak utána az apróságokkal. Így kezdés előtt fontos a következő:

 • A hegesztőgép beállítása
 • A munkaterület előkészítése
 • Biztonságos munkaterület és munkaeszközök
 • A megfelelő hegesztési töltőanyagok előkészítése
 • A megfelelő védőgáz kiválasztása
 • A wolfram elektródák kiválasztása. Fontos a helyes átmérő, típus és csiszolási módszer figyelembevétele.
 • A TIG égő előkészítése
 • Hegesztés váltokozó árammal

A fent feljegyzet témákról hamarosan honlapunkon bővebb leírások is találhatók lesznek, így ajánlom, hogy oldalunkat rendszeresen követik.

Az első TIG hegestésre egy 2-3 mm vastagságú acélt ajánlunk. Ennél az elemnél és vastagságnál legkönnyebb az olvadékot eltéríteni és folyamatosan fejleszteni a hegesztési technikát.

A bemutatás során egy 2 mm vastagságú acélt használtunk. A hegesztőgépet 60 A-ra állítottuk be és 1,6 mm átmérető elektródát és töltőanyagot használtunk.

 1. A TIG hegesztővel való munka elkezdése

Kötelező lépések a hegesztés előtt:

 • A hegesztett elemet tisztítsa meg, távolítson el minden festéket, rozsdát vagy egyéb oxidot a felszínről, valamint távolítsa el a galvanizált bevonatott. Ezek után az elemet zsírtalanítsa és a könnyeb hegesztés jegyébe a hegesztett éleket enyhén dörzsölje le.
 • Győződjön meg arról, hogy a hegesztés közben a hegesztő nem mozog.
 • Válassza ki a megfelelő töltőanyagot. Hegesztés előtt ajánlat a töltőanyagot egy ronggyal letörölni és zsírtalanítani.
 • A biztonságos munka jegyében fontos a megfelelő védelem is. Így minden hegesztéskor kötelező a hegesztőmaszk és kesztyű használata. Ezek mellet ajánlott még egy bőrkötény hordása és a megfelelő ruházat.
 1. Keresse meg a kényelmes pozíciót

A TIG-hegesztése során a wolfram elektród és a hegesztési elem közötti körülbelül 2 mm-es távolságot kell tartani. Ez csak akkor lehetséges, ha megfelelő pozícióban vagyunk. A legjobb eredményeket általában ülő pozícióban, a kezeket a hegesztőasztalon nyugtatva érhetjük el. Tudva, hogy ez nem mindig megvalósítható, mégis próbálja megközelíteni. A felsőtestnek munkálat közben lazának kell lennie, és az alkaroknak stabil támasztékon kell állniuk.

A TIG egő kábelét nem szabad megterhelni, ha lehet, akkor legyen a vállon átvetve, vagy részben a TIG égőt tartó kéz alkarja köré tekerve. Hegesztés közben maradjon nyugodt. Ha megerőltető fizikai aktivitás után hegeszt, megemelkedett szívveréssel, nehézlégzéssel, kiizzadva vagy kihűlve, akkor a hegesztés eredménye nem lesz az, amit elvár, vagyis amit normális körülmények között kapna.

 1. A TIG égővel való mozgás és szög

Az alábbi videóban bemutatjuk a TIG égő állásszögét, az adagolást és a hegesztőanyag hozzáadását. Az égőt egyenes és egyenletes mozgással mozgatjuk, a hegesztőanyag hozzáadásakor az égőt rövid időre megállítjuk, majd pedig folytatjuk.

A TIG-égőt a függőleges iránytól körülbelül 20 fokkal megdöntve kell tartani, úgy, hogy a wolfram elektróda a hegesztés irányába mutasson. Így az olvadék az égő előtt formálódik, és a hegesztőanyag hozzáadása is egyszerűbb.

A wolfram elektróda végét mindig az elektróda átmérőjének 1-1,5-szeresével kell távol tartani a hegesztési anyagtól. A mi példánkban egy 1,6 mm átmérőjű wolfram elektródát használtunk, a hegesztési vég eltolódása pedig körülbelül 2 mm. A hegesztés előtt érdemes egy próbamozgatást végezni, az égőt keresztbe vezetni, és meggyőződni arról, hogy a fényszög és a hegesztési tárgytól való távolság természetesen tartható, és hogy semmi sem zavarja a mozgást.

 1. A TIG hegesztés tanulása

Javasoljuk, hogy az ív acélon történő begyújtásával kezdje, mivel így gyorsan megtapasztalja, hogyan képződik az olvadék, és hogyan viselkedik a hegesztőív.

Ezután próbáljon meg az acéllemezre hegeszteni, töltőanyag használata nélkül. Ez segít megérezni, hogy miként mozog az ív és az olvadék, valamint gyakorolhatja, hogy az elektróda végét távol tartsa a hegesztőgyöngytől.

Amint ráérzett a dologra, próbálja meg a hegesztőanyag hozzáadását a fent leírt és az alábbi videón látható módon (ugyanaz a videó, mint korábban):

Az elektróda körülbelül 2 mm-re van a hegesztési elemtől. A védőgáz rövid átfúvása után a hegesztőív nagyfrekvenciás gyújtással begyújtásra kerül. Az égőt néhány másodpercig ugyanazon a ponton tartjuk, hogy az olvadék kialakulhasson. A kezdeti olvadék mérete vagy átmérője határozza meg a hegesztés szélességét. A nagy olvadékátmérő széles hegesztési varratot és nagy behatolást eredményez, míg a kis olvadékátmérő ennek ellenkezőjét, azaz keskenyebb hegesztési varratot és kisebb mélységű behatolást eredményez.

Az olvadék elejéhez, az égő elé helyezze a töltőanyagot. Az elemet lassan adagolja, hogy ne ragadjon, hanem azonnal megolvadjon. Így az olvadék hőmérséklete megmarad, és a hegesztési varrat nem alulhűtött. A hozzáadandó anyagnak mindig a gázpajzsban kell lennie. Ez biztosítja, hogy a töltőanyagot a hegesztési folyamat során végig a megfelelő hőmérsékletre melegítik, ami megkönnyíti az olvadást és megakadályozza az oxidációt.

A hegesztés végén kapcsolja ki az égőt az égő gombjának elengedésével. Tartsa az égőt egy ideig a hegesztés vége fölött, amíg a végső gázáramlás meg nem szűnik. Ez biztosítja, hogy a hegesztési varrat lehűljön, mielőtt a levegőnek kiteszik, és így megakadályozza a varrat oxidációját.

Az első kísérlet valószínűleg nem a tervek szerint fog sikerülni. Ugyanakkor rengeteg olyan dologra kell odafigyelni, amit valószínűleg nehéz lesz kezelni, amikor először kezd. Azt javasoljuk, hogy lépésről lépésre tanuljon. Készítsen több egyforma anyagot, és szánjon rá időt. Azt is javasoljuk, hogy ne veszítse el figyelmét, és minden egyes hegesztés után gondolja át, hogy mit kell javítani vagy megváltoztatni. A fő cél a szép hegesztés, a megfelelő kifolyás és áthatolás, valamint a megfelelő színű megjelenés.

Az ív hossza

Az ív hossza szabályozza a hegesztéshez hozzáadott hő mennyiségét. A TIG egy folyamatos áramlású eljárás, a hegesztési áramot az ív hosszától függetlenül folyamatosan alkalmazzák a hegesztési varratra. Az ívhossz változtatásával a feszültséget változtatjuk, ami viszont növeli vagy csökkenti a hegesztéshez hozzáadott hőt.

A kezdőknél előfordul, hogy az elektródát távolabb tartják a hegesztési anyagtól, és így véletlenül túl sok hőt adnak a hegesztéshez. Ennek elkerülése érdekében fontos, hogy az elektróda távolsága a hegesztőtesttől az elektróda átmérőjének 1 és 1,5-szerese között legyen. Egy 1,6 mm-es elektróda esetében ez 1,6 mm és 2,4 mm között van.

A túlzott ívhossz megnehezíti az ív irányítását, és az elektróda nagyon felforrósodik. Gyakori, hogy a hegesztő keze megrándul, és az elektróda hozzáér az olvadékhoz. Ha az elektróda túl forró, az olvadékanyag hozzátapad. A hegesztést le kell állítani, az elektródát meg kell tisztítani és újra le kell csiszolni. Ha azonban az ívhossz megfelelő, a folyékony anyag nem tapad az elektródához, még akkor sem, ha megérintik.

Hegesztési méret és sebesség

A képen látható hegesztés kb. 4 mm széles, egyenes, és a hegesztés felső széle kb. 0,5 mm magas. A hegesztést körülbelül 1 mm/s sebességgel végeztük. A hegesztési sebesség valóban alacsonynak tűnik, és úgy tűnik, hogy így egy kis hegesztés végtelen sokáig tart, de az ilyen jellegű munka eredménye jó és mindenekelőtt biztató. Ha sikeres hegesztést végzett, és azt többször is meg tudja ismételni, akkor egyértelmű, hogy elsajátította a TIG-hegesztést.

Töltőanyag hozzáadása

Egy kezdő számára a hegesztőhuzal hozzáadása általában nagy problémát jelent. Gondoljon arra, hogy a hegesztőhuzalt hozzá kell adnia, miközben az elektróda eltolását, a sebességet és a több paraméter folyamatos ellenőrzését egyszerre kell fenntartania. Célszerű a drótot a fent leírt módon hozzáadni. Óvatosan kell bánni a hozzáadott huzal mennyiségével, mivel a túl sok hozzáadott anyag lehűlhet, ugyanakkor felhalmozhatja a hegesztési varratot.

Ajánlott, hogy a hegesztés első másodperceiben ne adjunk hozzá töltőanyagot. Miután az olvadék kialakult és a fáklya mozgásba lendült, szükség szerint cseppenként, érzéssel adagolja a drótot. Itt sok gyakorlásra van szükség, javasoljuk, hogy nézze meg a YouTube-on található számos, e témában készült videó egyikét.

Összegzés

Reméljük, hogy ez a néhány bekezdés segítségével legalább egy gyors betekintést nyerhetett a TIG-hegesztésbe. Tudomásul vesszük, hogy csak alapvető információkat adtunk meg, mivel célunk, hogy megválaszoljuk a leggyakoribb kérdéseket. A TIG-hegesztés rendkívül széles szakterületet ölel fel.

A TIG-hegesztési folyamat több lépésre osztható:

– A hegesztési anyag szerint (acél, alumínium és alumíniumötvözetek, titán, réz…).

– A hegesztés típusa szerint (felületi, szögletes, belső, perem…)

– A használt védőgáz (argon, argon és hidrogén keverékei, hélium…)

A TIG-eljárás keményforrasztásra is alkalmazható (TIG-forrasztás). A TIG-forrasztás olyan eljárás, amelyben csak a töltőanyagot olvasztják meg, a hegesztőbetétet nem olvasztják meg. Tehát a töltőanyag olvadáspontja alacsonyabb, mint a hegesztett anyagé. De ez egy másik fejezet, amiről egy következő blogban fogunk írni…